Suomen upeat kansallispuistot

Suomenlahden itäosien kansallispuisto

Suomessa sijaitsee upeita kansallispuistoja. Kansallispuistot ovat laajoja luonnonsuojelualueita. Niiden tehtävänä on suojella Suomen luontoa ja tarjota mahdollisuus viettää aikaa luonnonhelmassa rentoutuen. Kansallispuistoissa kulkee reittejä, jotka ovat merkittyjä. Niitä pitkin retkeilijä voi huoletta kulkea eksymättä. Puistoista löytyy myös erillisiä tulentekopaikkoja, joissa on mahdollisuus valmistaa ruokaa ja talvisin lämmitellä tulen äärellä.

Kansallispuistoissa on tietyt säännöt, joita retkeilijöiden on noudatettava. Esimerkiksi tulta ei voi tehdä mihin tahansa, vaan juurikin erikseen merkityille paikoille. Sanomattakin on selvää, että luontoon ei saa jättää roskia, vaan ne on kuljetettava niille varatuille paikoille. Myös telttailu on mahdollista, kunhan ottaa selvää, mihin teltan saa pystyttää.

Pohjois-Suomessa sijaitsee useita upeita kansallispuistoja

Suomussalmen kuntaan vuonna 2017 Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi perustettu Hossa on uusin kansallispuistoistamme, vaikkakin alue on ollut retkeily- ja vaelluskäytössä jo vuosikymmenten ajan. Hossan merkittävimpiin nähtävyyksiin kuuluvat mm. Värikallion kivikautiset kalliomaalaukset ja Julma-Ölkyn kolmen kilometrin pituinen kalliojärvi. Luikuisten patikointireittien lisäksi kansallispuistossa on myös mainiot melonta- ja pyöräilymahdollisuudet.

Länsi-Lapissa Enontekiön, Kittilän, Muonion ja Kolarin alueella sijaitseva Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen kolmanneksi suurin kansallispuisto. Pallas-Yllästunturin yli tuhannen neliökilometrin alueella riittää runsaasti nähtävää ja koettavaa, hyvänä esimerkkinä Äkässaivon rotkojärvi, Varkaankurun lehtometsä ja luonnollisesti myös alueen lukuisat tunturit. Luonnonpuiston alueella on yhteensä n. 500 km hiihtoreittejä n. 350 km vaellusreittejä.

Oulangan kansallispuisto, joka sijaitsee Sallan ja Kuusamon alueella, on yhdistelmä pohjoista, itäistä ja eteläistä luontoa, ja mahdollisesti yksi Suomen lajirikkaimmista alueista. Oulangan kansallispuiston tärkeimpiä kohteita ovat sen lukuisat kosket, riippusillat ja jylhät kalliomaisemat. Oulangasta löytyy myös Suomen suosituin vaellusreitti, 82 kilometrin pituinen Karhunkierros.

Etelä-Suomessa sijaitsevia kansallispuistoja

Suomen toiseksi suurimman järven, Päijänteen, luonnonpuisto koostuu noin 50 saaresta, joista päänähtävyys on komea harjusaari Kelvenne. Koska luonnonpuisto sijaitsee enimmäkseen saarilla, ei suurinta osaa puistosta pääse näkemään kuin vesiteitse. Tästä huolimatta alueella on useita lyhyehköjä vaellusreittejä, eikä Päijänteen luonnon kokemiseen vene ole mitenkään tarpeellinen.

Aivan pääkaupunkiseudun kupeessa sijaitseva Nuuksion kansallispuisto on sijaintinsa puolesta eurooppalaisittain harvinaisuus ja sen ansiosta julkiset liikenneyhteydet sinne ovat poikkeuksellisen hyvät. Nuuksion kansallispuistolle ominaista ovat sen kalliot, rotkot, laaksot ja lukuisat lammet. Nuuksiossa asustaa myös erittäin runsaslukuinen liito-oravakanta. Patikointi- ja melontareittien lisäksi puistosta löytyy lisäksi myös 22 kilometriä ratsastusreittejä.

Jylhistä kalliostaan ja kymmenistä järvistä ja lammistaan tunnettu Repoveden kansallispuisto löytyy Kouvolan ja Mäntyharjun alueelta. Vaikkakin Repovesi onkin saanut nimensä ketun mukaan, löytyy Repoveden alueelta myös monia muita lajeja, kuten esimerkiksi kuikkalintuihin lukeutuva kaakkuri. Repovedellä on lukuisia patikointireittejä ja lisäksi myös ainutlaatuisia mahdollisuuksia kalliokiipeilyyn.

Länsi-Suomen kansallispuistoja

Lukuisia suomalaisia taiteilijoita historian saatossa innoittanut Helvetinkolun solasta ja rotkojärvistään tunnettu Helvetinjärven kansallispuisto sijaitsee Pirkanmaalla Ruoveden kunnassa. Puisto sijaitsee kasvillisuusvyöhykkeiden rajamailla, joten sieltä voi löytää sekä pohjoisia että eteläisiä kasvilajeja. Luonnontilassa olevat vanhat salometsät ja Haukanhiedan hiekkarannat tarjoavat matkailijalle paljon nähtävää ja koettavaa.

Suomen uudempiin kansallispuistoihin kuuluva Teijo löytyy Salon kaupungin läheisyydestä Varsinais-Suomen maakunnasta. Teijolle ominaista maisemaa ovat karut ja kallioiset, muinaiset merenrannat ja mäntymetsien keskeltä kohoava Sahajärven lehtometsä. Lukuisten järvien lomassa kulkee useita eri vaellusreittejä ja kävijällä riittää nähtävää pienissä puroissa ja koskissa, jotka mutkittelevat ympäri aluetta.

Vain 35 kilometrin päästä Turun keskustasta sijaitsee Kurjenrahkan kansallispuisto, joka on myös Varsinais-Suomen suurin luonnontilainen suojeltu suoalue. Kurjenrahkan kansallispuistosta pohjoiseen löytyy myös Vaskijärven luonnonpuisto. Kurjenrahkan alueelle ominaisia eläinlajeja on sen erittäin rikas hyönteispopulaatio ja luonnollisesti myöskin soilla hyvin viihtyvät kurjet, joiden soidinmenoja voi seurata keväisillä soilla.

Itä-Suomesta löytyy useita käymisen arvoisia kansallispuistoja

Joensuun, Lieksan ja Kontiolahden kunnan alueilla sijaitseva upea Kolin kansallispuisto on yksi Suomen tunnetuimmista kansallismaisemista ja se on myös yksi tunnetuimpia Itä-Suomen luontokohteita. Kolin parasta antia ovat huiput, jotka kohoavat satoja metrejä merenpinnan yläpuolelle. Huipuilta on upeat näkymät. Ukko-Kolin huippu kohoaa jopa 347 metrin korkeuteen.

Etelä-Konnevedellä sijaitsee kansallispuisto, jossa voi veneillä järvenselällä tai meloa saariston sokkeloissa. Puiston pystysuorat kallioseinämät ja laakeat silokalliot tarjoavat matkailijalle varsin upeat näkymät ja mahdollisuuden jännittäviin seikkailuihin. Puistosta löytyvät kuivakäymälät, tulentekopaikat, laavut ja paikat telttailuun. Myös pyörätuolilla liikkuminen on mahdollista, sillä puistosta löytyy myös esteetön kulkureitti.

Linnansaaren kansallispuisto on paikka, jossa matkailija on aivan saimaannorppien läheisyydessä. Hyvällä tuurilla siellä voi todellakin nähdä saimaannorpan aivan läheltä. Järvenseliltä löytyy lukuisia pieniä saaria ja rantakallioita. Linnansaaren kansallispuistoa voi suositella kaiken kuntoisille matkailijoille. Pääsaarelta luontopolkua löytyy kuljettavaksi yhteensä 2 kilometriä. Luistelureittiä huolletaan kevättalvisin ja sen pituus on 20 kilometriä.

Yhteenveto

Voidaan todeta, että kansallispuisto on sopiva matkailukohde kenelle tahansa. Ne sopivat aivan pienimmistä matkailijoista aina ikäihmisiin saakka. Joissakin puistoissa on myös esteettömyys otettu huomioon. Luonnonpuistoissa voi kokea hyvin monenlaisia elämyksiä. Useissa puistoissa voi matkailija paitsi ihastella upeita maisemia, myös meloa, soutaa, veneillä, kiipeillä, patikoida ja telttailla.

Mikäli haluaa talvella matkailla upeissa luonnonpuistoissa, tarjoaa jotkin niistä mahdollisuuden hiihdon lisäksi myös luisteluun. Koska Suomesta löytyy runsaasti luonnonpuistoja, ei matkaa tarvitse taittaa kovinkaan pitkään päästäkseen perille. Luonnonpuisto on yksi parhaita paikkoja tutustua myös Suomen villieläimiin ja niiden ainutlaatuiseen asuinympäristöön. Luonnonpuistot ovat kaiken kaikkiaan suosittelunarvoisia kohteita.